Jak liczyć kalorie?
To bardzo proste. Trzeba tylko pamiętać o ważnej rzeczy, a mianowicie ile składniki mają kcal
Czytaj etykiety
Na etykietach większości przetworzonych produktów możemy znaleźć różne informacje, np. zawartość kaloryczną, zawartość tłuszczów, cholesterolu, sodu, węglowodanów itp. Te wartości podane są na jedną porcję
Węglowodany
1g=4kcal
Tłuszcze
1g=9kcal
Białko
1g=4kcal
Na etykietach większości przetworzonych produktów możemy znaleźć różne informacje, np. zawartość kaloryczną, zawartość tłuszczów, cholesterolu, sodu, węglowodanów itp. Te wartości podane są na jedną porcję
Jest bardzo dobra strona, gdzie pokazuje ci, ile dane jedzenie ma kcal. TABELA KALORII. Jest bardzo przydatna. Często z niej korzystam, ale nie zawsze są wszystkie składniki.
Jeżeli wasi rodzice, czy ktokolwiek gotuje w domu, to powinniście zważyć wszystko i dopiero wtedy obliczyć ile ma to wszystko kalorii. Jeśli nie masz wagi, wejdź na stronę www.ilewazy.pl
NP.:
Waga * kaloryczność produktu w 100g (z tabeli)/100g
np. Mięso: 500g * 265kcal /100g =1325kcal
Kasza: 300g * 350kcal/100g=1050kcal
A teraz wszystko dodaj: 1325 + 1050= 2375 kcal
Określ, jaką część całości zjadasz: np1talerz z 4= 1/4
Pomnóż wcześniej wyliczoną kaloryczność przez swoją część: 2375*1/4= 594 kcal
Chciałam podziękować jednej z obserwatorek, za tak miłe słowa i pomysł na kolejny wpis. 😄

Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuń