Jak liczyć kalorie?

To bardzo proste. Trzeba tylko pamiętać o ważnej rzeczy, a mianowicie ile składniki mają kcal


Węglowodany
1g=4kcal

Tłuszcze
1g=9kcal

Białko
1g=4kcal


Czytaj etykiety
Na etykietach większości przetworzonych produktów możemy znaleźć różne informacje, np. zawartość kaloryczną, zawartość tłuszczów, cholesterolu, sodu, węglowodanów itp. Te wartości podane są na jedną porcję


Jest bardzo dobra strona, gdzie pokazuje ci, ile dane jedzenie ma kcal. TABELA KALORII. Jest bardzo przydatna. Często z niej korzystam, ale nie zawsze są wszystkie składniki.


Jeżeli wasi rodzice, czy ktokolwiek gotuje w domu, to powinniście zważyć wszystko i dopiero wtedy obliczyć ile ma to wszystko kalorii.  Jeśli nie masz wagi, wejdź na stronę www.ilewazy.pl

NP.:
Waga * kaloryczność produktu w 100g (z tabeli)/100g

np.  Mięso: 500g * 265kcal /100g =1325kcal
       Kasza: 300g * 350kcal/100g=1050kcal

A teraz wszystko dodaj: 1325 + 1050= 2375 kcal
Określ, jaką część całości zjadasz: np1talerz z 4= 1/4
Pomnóż wcześniej wyliczoną kaloryczność przez swoją część: 2375*1/4=  594 kcal

Chciałam podziękować jednej z obserwatorek, za tak miłe słowa i pomysł na kolejny wpis. 😄



Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Nowy wpis od bardzo dawna...

40 powodów, dla których warto być chudym

Cytaty- thinspiracje